Lödning, eller soldering som det heter på engelska, är en färdighet som blir enormt användbar för dig som vill reparera elektronik. Det är dock inte alltid lätt att börja med lödning om du inte har någon tidigare erfarenhet alls. Försöker du lära dig helt på egen hand är risken stor att du har sönder det du försöker reparera! Det här är en introduktion till lödning för dig som total nybörjare.

Vad exakt är lödning?

Lödning innebär att genom smältning av lödtenn (metall som består av en tennlegering) ansluta en elektrisk komponent till ett kretskort. Genom lödtennet skapas en elektriskt ledande anslutning, vilket möjliggör för olika elektroniska komponenter att samarbeta på ett kretskort. Lödningen är alltså till för att ansluta komponenter elektriskt, och lödpunkter är inte tänkta att vara viktbärande.

Hur fungerar lödning?

Hur fungerar detta rent praktiskt? Elektroniska komponenter har vanligtvis anslutningspunkter av metall. Genom att hetta upp dessa anslutningspunkter kan du, med hjälp av lödtenn, bilda en stark lödpunkt som leder elektricitet. Metallen från anslutningspunkterna och lödtennet smälter ihop och bildar en enhet.

Käppen i hjulet vid lödning är rost. Rost är nämligen elektriskt isolerande och förebygger en god anslutning. Genom användningen av flussmedel kan du bryta ner oxider och se till att lödtennet flyter bättre, vilket leder till en bättre lödningsupplevelse.

Varför är det värt att lära dig lödning?

Lödning öppnar upp en helt ny värld av elektronikreparation. Detta eftersom du kan fixa kretskort helt på egen hand, utan att behöva ta in din apparat för lagning. Ibland går det nämligen fel med kretskorten, som exempelvis Husqvarnas 20.000 felaktiga kretskort i deras robotgräsklippare. Lödning är egentligen inte särskilt komplicerat. Med endast några veckors erfarenhet kan du smidigt och enkelt fixa enklare problem på kretskort, exempelvis lösa komponenter eller komponentbyte.

Verktyg du behöver

Lödning kräver förstås en del verktyg. Det här är vad du behöver för att komma igång med lödning:

  • Lödmaskin. Detta är förstås det allra viktigaste verktyget du behöver för lödning! Allra bäst är en lödstation, eftersom det ger dig en allt-i-ett-lösning för din lödning som dessutom håller i längden. Helst vill du ha en maskin som det går att justera temperaturen på, eftersom det ger dig bättre kontroll över hela processen. Undvik billiga lödpennor!
  • Lödtenn. Det går att hitta lödtenn med eller utan bly, men varianter med bly är enklare att använda. I Europa går det inte längre att köpa lödtenn med bly.
  • Flussmedel. För reparationer som dröjer längre kan extra flussmedel vara att rekommendera.
  • Säkerhetsutrustning såsom ögonskydd och handskar kan vara att rekommendera.