Med senaste årets elräkningar kanske du är en av många som dragit ner på elförbrukningen av ekonomiska skäl. Till viss del är det givetvis bra att vi konsumerar mindre, av hänsyn till miljön. Men med elpriserna blir det snarare en ekonomisk piska än en miljömedveten morot, och mycket av glädjen med tekniken försvinner lätt på vägen. Oavsett om du är en tekniknörd eller bara vill kunna nyttja din elektronik till fullo, så finns det tips på hur du kan använda din elektronik till en lägre elkostnad.

Just nu kanske det känns som att elen är dyr vart än du vänder dig, men desto större anledning att jämföra. Genom att jämföra kan du hitta billigast elavtal och ha möjligheten att spara flera tusenlappar om året. Det är inte heller svårt att jämföra om du tittar på en sida som redan har viss information om olika elbolag.

Tips för billig el

Titta på en jämförelsesida för att hitta billigast elavtal, så får du en bra hint om vilka elbolag som kan vara billiga. Sedan kan du till exempel gå in på rekommenderade elbolag för att fylla i dina förbrukningsuppgifter och få ett beräknat pris att jämföra med. Var dock observant på att du kan ha en bindningstid på ditt nuvarande elavtal, så när du hittar billigast elavtal bör du först kolla om du behöver betala lösenavgift på ditt gamla avtal. Om lösenavgiften blir hög kan det vara billigare att avvakta ett tag tills bindningstiden blivit kortare. Det är dock inte enbart elavtalet som avgör hur hög din elräkning blir.

Att tänka på när du köper elektronik

Utöver elpriset och mängden el du förbrukar har din elektronik också en del att säga till om priset på elräkningen. Idag har många hushåll ofta väldigt mycket elektronik. Allt från kylskåp, frys, tvättmaskin, diskmaskin till torktumlare. Men därutöver är det bland annat mobiler, datorer, tv, högtalare, powerbanks, skrivare, trådlösa hörlurar, luftrenare och luftfuktare, luftkonditioner, fläktar och elektrisk köksutrustning som många använder dagligen i hemmet. Alla elektroniska produkter finns i olika energiklasser, och därför ska du ta en ordentlig titt på energimärkningen när du köper ny diskmaskin eller annan elektronik. Det innebär helt enkelt att det kan vara en stor skillnad i energiförbrukning på samma typ av produkt. Därför ska du inte enbart stirra dig blind på inköpspriset eftersom du då riskerar att betala mer i slutändan, men på elräkningen. Du kan även spara el genom att använda elektroniken smart. Stäng av datorn eller sätt den i viloläge om det inte ska användas inom kort. Tänk på att inte köra halvfulla disk- och tvättmaskiner när du väl kör dem. Dessa maskiner drar lika mycket ström oavsett om de rengör en full maskin eller ej. Därför är det viktigt att du planerar användningen.