Elektronik är ett vanligt inslag i människors vardag, allt från smartphones till datorer används dagligen av människor både i jobbet och på fritiden. Teknikutvecklingen går i en rasande fart, vilket gör att trender skiftar snabbt och nya modeller av olika elektronikprodukter lanseras ständigt. Det är inte hållbart att exempelvis byta mobiltelefon bara för att det kommer en ny modell. För att konsumera mer hållbart och bidra till en bättre miljö kan du köpa mer begagnad elektronik, det är bra för både klimatet och din egen plånbok. Om du behöver en ny mobiltelefon kan du köpa en begagnad Iphone 12 istället för en sprillans ny. Att köpa en begagnad Iphone 12 är dessutom billigare än att köpa en helt ny mobiltelefon.

Köp mer begagnad elektronik

Konsumtionen kring elektronik är inte hållbar ur flera aspekter, inte minst ur miljösynpunkt. För att inte klimatet ska påverkas allt för negativt av människors konsumtion behöver samhället bli mer hållbart. Du som konsument kan bidra till en mer hållbar värld genom lite olika saker. Att reparera saker som gått sönder i större utsträckning är en sak som du kan göra. När elektronik tillverkas förbrukas det väldigt mycket material som exempelvis kemikalier, metaller och vatten. Det går åt väldigt mycket resurser till att producera elektronik i dagsläget. För att minska produktionen är det bra att använda den elektronik som du köper så länge som möjligt. Om din telefon går sönder är det bättre för miljön om du kan reparera den än att du köper en ny. En sprucken skärm är enkelt åtgärdat hos en mobilreparatör. När du behöver ny elektronik är det bra att alltid kolla begagnatmarknaden först. När du har köpt en elektronikprodukt är det bra att försöka vårda och skydda elektroniken på bästa möjliga sätt för att förlänga livslängden.

Återvinn din elektronik

När det kommer ny elektronik som du är sugen på att köpa är det bra att tänka till en extra gång och fundera på ditt egentliga behov innan du köper något nytt. För varje elektronikpryl du väljer att inte köpa bidrar du till att minska utsläppen och användningen av diverse råvaror. När din elektronik går sönder och den inte går att laga är det otroligt viktigt att du kasserar elektroniken på rätt sätt. Elektronik innehåller ämnen som är skadliga för människans hälsa men också för miljön. Därför bör elektronik inte hamna i soppåsen utan se till att lämna in prylarna på ett godkänt insamlingsställe.