Vi lever idag i en allt mer utvecklande värld av elektronik. När nya enheter lanseras på marknaden slängs de gamla bort i en sophög. Men så behöver det inte vara! Slipp bidra till det växande problemet med e-avfall genom att reparera din gamla elektronik. Det är faktiskt mycket enklare än du kanske tror. Det här är hur du kommer igång.

Rätt verktyg gör all skillnad

Innan du kan börja reparera din egen elektronik behöver du rätt verktyg. Det innebär en verktygslåda med fokus på elektronikprylar, med små skruvbits och andra användbara verktyg som exempelvis ett pry tool.

En multimeter kan även det vara bra att ha. Lär du dig använda multimetern kan du identifiera kortslutningar på moderkort och dylikt, vilket hjälper dig hitta felet med din elektronikpryl. Om en viss komponent är kortsluten är det inte alltid garanterat att du kan fixa apparaten!

Sist men inte minst är en lödmaskin. Detta är ett avancerat verktyg som du inte absolut måste ha för elektronikreparation, men som definitivt rekommenderas om du vill ha möjlighet att kunna fixa nästan vadsomhelst. Vare sig det gäller komponenter som lossnat eller komponenter som behöver ersättas helt kan en lödmaskin lösa problemet. Att löda med en lödmaskin är dock en färdighet i sig, och inte något som intresserar alla!

Släng inte bort dina gamla elektronikprylar

E-avfall är ett stort problem i dagens samhälle. År 2019 slängdes över 50 miljoner ton elektronik bort. Välj därför att inte slänga bort dina gamla elektronikprylar så fort du köper in något nytt. Med hjälp av dina verktyg kan du fixa trasiga teknikprylar och sälja de vidare, för att på så vis reducera mängden e-avfall och skona miljön. Du kan dessutom tjäna en bra peng på köpet!

Säljer du exempelvis din gamla mobiltelefon inför köp av en ny kan du få över 50 % av värdet tillbaka! Det går ibland att göra detta direkt till försäljaren, men det blir mer pengar i kassan om du väljer att sälja din gamla mobil vidare på egen hand. Allra enklast blir det att sälja till en kompis. Varför inte annonsera ut dina gamla elektronikprylar på Facebook?

Hur kommer du igång med reparation av elektronik?

Du som nybörjare behöver förstås mer än endast rätt verktyg; du behöver även rätt kunskap innan du kan reparera dina elektronikprylar. Allra enklast är att kolla upp guider på YouTube innan du sätter igång. På sidan kan du nämligen hitta videor för alla möjliga olika teknikprylar: mobiltelefoner, spelkonsoler, datorer och mycket mer. Du får alltså en komplett guide över just den produkt som du försöker reparera.

Sammanfattning

E-avfall är ett stort problem i vårt samhälle idag, men genom att reparera din egen elektronik kan du reducera ditt bidrag till detta problem och samtidigt tjäna en slant på köpet!